Güneş Paneli Alırken Dikkat Edilmesi ve Bilinmesi Gerekenler

28-11-2024 14:00
Güneş Paneli Alırken Dikkat Edilmesi ve Bilinmesi Gerekenler
Güneş enerjisi sistemleri ile enerji harcamalarınızdan tasarruf edebilirsiniz ve bu yol diğer geleneksel enerji elde etme yöntemlerine kıyasla daha çevre dostu bir çözümdür. Ancak, güneş enerji sistemleri kurulumu öncesinde kullanılacak olan güneş paneli seçiminde dikkate alınması gereken birçok önemli detay bulunmaktadır. Bu detaylar sağlıklı ve uzun ömürlü bir sistem kullanımı için hayati öneme sahiptir. Bu yazıda sizleri, panellerin genel özellikleri hakkında kısaca bilgilendirdikten sonra teknik özelliklerini de detaylandırarak güneş paneli seçiminde ve güneş panellerinin teknik detayları hakkında bilinmesi gereken ayrıntıları aktaracağız. Hangi panellerin ihtiyacınıza uygun olduğunu anlamak ve doğru yatırım yapmak için bu bilgiler size rehberlik edecektir.

Güneş Panellerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Her güneş panelinde ortak olan bazı genel özellikler bulunur:

  • Verimlilik: Panelin güneşten elektrik üretme kapasitesini ifade eder. Daha yüksek verimlilik, daha fazla enerji demektir. En yüksek verimler genelde teknolojisi daha yeni olan modellerde mevcuttur.
  • Hücre Tipi: Monokristal, polikristal ve IBC gibi farklı hücre türleri mevcut olup, her biri çeşitli amaçlarla uygulamalara uygunluk sunar. Monokristal ve polikristal paneller çatı ve sehpa üzeri olmak üzere on-grid, off-grid çatı GES ve sulama sistemlerinde kullanılabilir. IBC hücreli paneller ise esnek güneş panelleri olarak bilinir. Esnek yapıları ile IBC hücreli güneş panelleri geniş kullanım alanlarına sahip ürünlerdir.
  • Garanti Süresi: Güneş panellerinde genelde 12 ila 30 yıl arasında garanti süreleri mevcuttur. Uzun garanti süreleri, ürün kalitesinin bir işareti olabilir. Güneş panellerinin ürün kalitesi ve ürün kalite sınıfları hakkında bilmeniz gerekenleri yazının devamında göreceksiniz.
  • Boyut ve Ağırlık: Kullanım alanı ve taşıma kolaylığı için kritik bir özellik. Kullanılması tercih edilen olan güneş panelinin güç değeri arttıkça, boyut ve ağırlık bazında da artış görülecektir.




Panellerin Teknik Özellikleri Nedir, Nerede Bulunur? Nasıl Öğrenebilirim?

Güneş panellerinin teknik detayları, genellikle panelin arka kısmında bulunan etikette yazılıdır. Bu etiket, ürünün elektriksel performansını anlamak ve doğru kurulumun yapılmasını ve kurulacak olan sistemin doğru şekilde çalışmasını sağlamak için kritik bir bilgi kaynağıdır. Kurulum esnasında etiketteki bilgilere göre paneller arası bağlantılar yapılırsa sistem sağlığı da korunmuş olur.

Etiketteki başlıca parametreleri ve anlamlarını aşağıda detaylıca ele alıyoruz.

Bir örnek olması için, bir adet 460W 144 Hücreli Half Cut Monokristal Güneş Paneli ürün etiketini sizlerle paylaşıyoruz. 



İlk Madde ile başlayalım.

Max Power ya da Nominal Max Power (Pmax) 

"Maksimum Güç Noktası" demektir. Panelin maksimum elektriksel çıkış kapasitesini (Watt) ifade eder. Bu değer, laboratuvar ortamında standart test koşullarında (STC) belirlenir ve panelin üretebileceği maksimum enerji miktarını gösterir.

Standart test koşulları ise; 1000W/m2 ışınım, 25 C° hava sıcaklığıdır. Güneş panellerinden arka yüz etiketinde yazılı olan Pmax değeri yukarıda belirtilen standart test koşulları gerçekleştirilince elde edilir.

Max Power Voltage ya da Optimum Operating Voltage (Vmp)

"Maksimum Çalışma Voltajı" demektir. Kurulu sistemdeki güneş panellerinden elektrik enerjisi alındığı sırada maksimum değerde elde edilebilecek olan voltaj seviyesidir. Bu değer güneş panellerinin üretimi sürecinde maruz bırakıldıkları standart test koşullarında elde edilir. Bu nedenle kurduğunuz güneş panelleriniz için kendiniz bir ölçüm yapmak istediğinizde bu verilmiş olan maksimum değere ulaşamadığınız anlar olacaktır. Yine de sistem tasarımında tercih ettiğiniz inverter ve şarj kontrol cihazı ile güneş panellerinizin voltaj değerlerinin uyumlu olması kritik öneme sahiptir.

Max Power Current ya da Optimum Operating Current (Imp)

"Maksimum Çalışma Akımı" demektir. Güneş panellerinden elektrik enerjisi çekilmeye başlandığı sırada maksimum verimde ve en ideal koşullarda verebildiği akım miktarıdır ve amper (A) cinsindendir. Bu değer güneş panellerinin üretimi sürecinde maruz bırakıldıkları standart test koşullarında elde edilir. Bu nedenle kurduğunuz güneş panelleriniz için kendiniz bir ölçüm yapmak istediğinizde bu verilmiş olan maksimum değere ulaşamadığınız anlar olacaktır. Bu değer, sistemin toplam enerji ihtiyacını, şarj akımını veya ekipman seçimini belirlemekte kullanılmalıdır.

Open Circuit Voltage (Voc)

"Açık Devre Voltajı" demektir. Bu değer, panelin herhangi bir yüke bağlı olmadığı, herhangi bir üretim-tüketim sürecine dahil olmadan boş halde durduğu anlarda ulaşabileceği maksimum voltaj seviyesidir. Voltajın yükselmesinin ana sebeplerinden biri olarak; herhangi bir yük olmaması, elektrik tüketilmemesi ve buna bağlı olarak bir akım ihtiyacı doğmamasından kaynaklanır. Ancak sistem tasarımı yapılırken ürünün çıkabileceği maksimum değer olan Voc değeri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Short Circuit Current (Isc)

"Kısa Devre Akımı" demektir. Panellerin kısa devre yapması durumunda çekebileceği maksimum akımdır. Bu değer Imp değerinden daha yüksek olup, arıza durumlarında ortaya çıkabilir, bu nedenle uygun şartlarda önlemler alınmalıdır. Bu değer, sistemin güvenliği için sigorta ve koruma cihazlarıyla uyumlu olmalıdır.

Maximum System Voltage

"Maksimum Sistem Voltajı" demektir. Güneş panellerinin birbirine seri bağlanması durumunda Voltaj değeri artacak, akım değeri ise sabit kalacaktır. Mevcut ihtiyaca göre güneş enerji sistemleri kurulurken kaç adet güneş panelinin birbirine seri halde bağlanabileceğini gösterir. Bu değer dikkate alınmadığı takdirde sistem hasarına yol açabilir ve yangına sebebiyet verebilir.

Maximum Series Fuse Rating

"Maksimum Seri Bağlantı Sigorta Değeri" demektir. Güneş panellerinin seri bağlantıyla bağlanması durumunda kullanılması önerilen sigortaların maksimum değeridir. Sistemin elektriksel koruması için bu değer hayati öneme sahiptir.

Fire Class

"Yangın Sınıfı" demektir. Panelin yanmaya dayanıklılık seviyesini ifade eder. Bu, panelin kurulduğu alanın güvenliği için önemlidir. Etiketlerde yazmıyorsa bile ürün bilgilerini içeren teknik kataloglarında yer alan bu bilgiyi kontrol etmek üzere satıcınızdan isteyiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş paneli alırken Uygulama Sınıfı değeri gibi teknik parametreler hayati önem taşır. Bu değer, panelin tasarlandığı kullanım koşulları ve kullanılması uygun olan tesislerin genel özellikleri hakkında bilgi verir. Örneğin, ticari bir uygulama için daha dayanıklı Uygulama Sınıfı değerine sahip paneller tercih edilmelidir.

Ayrıca, güneş panelleri arasındaki üretim hataları da düşünülmelidir. Bu hatalar, performans farklılıkları ve erken arızalara yol açabilir. Güneş panelleri, çoğu zaman "A Sınıfı" ve "B Sınıfı" olarak ayrılsa da piyasada C ve D sınıfı güneş panelleri karşınıza çıkabilir.
A sınıfı güneş panelleri, panel üreten firmaların sıfır hata olarak satışa sunduğu ürünlerdir.
B sınıfı güneş panelleri ise içerisindeki hücrelerde yer yer gözle görülemeyen mikro çatlaklar, hücre üzerinde lekeler, iletim hattındaki bağlantı hataları vb. görülebilir.
A ve B kalite güneş panellerinde + yönde güç üretim toleransı farklılık gösterebilir, yıl bazında verim konusunda da farklılıklar göstermesi çok olasıdır.

C ve D sınıfı güneş panellerinde ise, hücre içlerinde gözle görülebilir bariz kırıklar ve iletim hatlarındaki ciddi hatalar ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle kullanım konusunda güvenlik endişesi oluşturması nedeniyle bu tür panellerin kullanılması tavsiye edilmez.

Güneş panelleri kullanılarak oluşturulacak olan sistemler için ise panellerin elektriksel koşullarını (yukarıda bahsettiğimiz üzere panel arkasındaki etiketlerde ve ürün teknik kataloglarında bu değerleri görebilirsiniz) göz önünde bulundurmanız ve sistemi bu bilgiler ışığında tasarlamanız ya da tasarlandığından emin olmanız gerekmektedir.

Bütçenize ve çeşitli ihtiyaçlarınıza uygun olarak, yüksek ürün garantisi ve sorunsuz kullanım amacıyla hazırlanmış olan kuruluma hazır solar paketlerimiz için sayfalarımızı ziyaret edebilir, özel istek ve ihtiyaçlarınız için iletişim sayfasındaki bilgilerimiz ile veya sağ altta bulunan WhatsApp butonunu kullanarak bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Aldemir Solar Market & Aldemir Solar Enerji yıllardır güneş enerji sistemleri sektörü özelinde hizmet veren bir firmadır. Bu konudaki tecrübe ve yetkinliğimizi sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz.


Aldemir Solar Market | Güneş’in Bereketi Her Zaman Sizinle!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.